Gledanje u daleku prošlost

Darko Donevski i Danilo Mašojević
PRIKAŽI VIŠE

Šta je to primetio u protojatu galaksija Darko Donevski i kako je prokrčio sebi put do najboljih teleskopa na svetu saznaj u razgovoru koji sa njim vodi Danilo Mašojević.

Astrofizičar i naučni pisac. Trenutno radi na Međunarodnom institutu za napredne naučne studije iz oblasti prirodnih nauka, SISSA u Trstu (Italija). Stipendista je italijanske svemirske agencije. Naučna oblast istraživanja su mu analiza dalekih galaksija nastalih u vreme ranog svemira. Ta istraživanja sprovodi kako posmatračkim metodama (analizirajući podatke sa velikih zemaljskih i svemirskih teleskopa kao što su Hubble Space Telescope, ALMA, Subaru i Herschel), tako i teorijski pomoću velikih kompjuterskih simulacija. Cilj istraživanja: kako da otkrijemo i razumemo evoluciju najdaljih galaksija u Univerzumu (napr. zbog čega u njima ima puno kosmičke prašine i organskih molekula i koliko se daleke galaksije razlikuju od našeg Mlečnog puta).

Pored nauke, bavi se književnošću i naučnom esejistikom. Objavio je jednu zbirku poezije (“Simetrija, sponatano narušena”, KOV 2012) i nekoliko radio drama. Poslednjih godina aktivno piše naučne eseje za naučno-popularnne časopise. Na srpskom jeziku to je magazin “Elementi”, koji izdaje Centar za promociju nauke. Proteklih godinu dana sam bio i scenarista i ko-voditelj “Naučnog megafona”, jedine radio emisije koja je na srpskom jeziku obrađivala naučne vesti. Bio je saradnik u organizaciji evropskih naučnih festivala u Tuluzu i Trstu, a saradnik je i akademskog online portala na engleskom jeziku The Conversation.

Intervju je vodio Danilo Mašojević