Jovana Bakalović

Moj metar kvadratni
PRIKAŽI VIŠE

Stomatolog

 

 1. Propusnice za različite kongrese i manifestacije, karte sa predstava, koncerata i flajer za Figarovu ženidbu i razvod, jednu od mojih omiljenih predstava ikada i sasvim sigurno predstavu koju sam najviše puta u životu odgledala.
 2. Tegla srećnih uspomena - Kako se vrlo često u životu samo nešto brinemo, nerviramo, hvatamo za loše stvari koje nam se (neminovno) dešavaju, pre nekih godinu dana odlučila sam da oformim svoju teglu. Teglu u kojoj na papiriću zapišem i sačuvam svaki trenutak koji me je učinio istinski srećnom. Ma koliko to velika ili mala stvar bila. Želim da podsetim sebe na sve one stvari koje samo pustim da prođu pored mene, a ne bi trebalo.
 3. Poklon od pacijenta - Suludo bi bilo da kažem da se sećam svih svojih pacijenata. Ipak, gospodin Sretenović nikada neće izbledeti iz sećanja. Beogradski dasa, gospodin od devedeset i kusur godina. Dolazio je kod nas na fakultet da mu napravimo protezu. U nekoj priči, shvatili smo da oboje volimo operu. Sledeći put kada je došao poklonio mi je svoju zbirku sa sve potpisom Dive. Gospodin.
 4. Skica koju sam 2017. godine pravila za svoje prvo predavanje u Fenomen centru, kako bih deci objasnila razliku između zdravog i bolesnog zuba.
 5. Evenstar privezak - Iako mu je materijalna vrednost jednaka vrednosti kifle i jogurta u časi iz pekare na okeretnici autobuske linije sa trocifrenim brojem (bez uvrede prema bilo čemu navedenom!), emotivna vrednost je neprocenjiva. Kao velikom fanu trilogije “Gospodar prstenova” ovo mi je bio omiljeni privezak. Lomljen je. Krpljen je. Pa ponovo ljomljen. Ali upravo u tom lomljenju i krpljenju je simbolika i razlog zašto je, makar i u komadićima, vredan čuvanja.
 6. Govor koji sam pisala za svoj prvi veliki internacionalni kongres održan 2017 godine. Prezentovala sam tada svoj rad iz Oralne hirurgije. Danas, hirurška kapica mi je sastavni deo života i svakodnevice.
 7. Avokado koji sam pre nekoliko nedelja počela da uzgajam. Držim fige da će uspeti.
 8. Predivan ručno oslikan omot u kom sam dobila još divniju knjigu poezije.
 9. Karte i mape gradova sa različitih putovanja. Čista materijalizacija uspomena doživljenih na putovanjima.
 10. Zen kutak - jogom se bavim desetak godina unazad. Manje ili više dosledno. Sa pauzma, kraćim ili dužim. Od početka ove godine želela sam da je uvrstim u svoju svakodnevnu aktivnost. Zahvaljujući karantinu koji nas je zadesio ta ideja je uspela da se održi. I ne samo to, počela sam sve više da obraćam pažnju i poštujem dobrobiti joge i za um, ne samo za telo. Zato je moj zen kutak postao neizostavni deo svakog dana.
 11. Kaktus - Dobila sam ga od jednog dečka kada me je prvi put izveo na piće. Džentlmen kakav je bio, nije želeo da se pojavi bez cveća. Ipak, izašao je iz okvira, poklonivši mi kaktus koji je u tom trenutku bio visok svega dva, tri centimetra. Skoro pet godina kasnije, iako mi nismo, kaktus je itekako opstao i preživeo.
 12. Muzika -  moj pokretač, otrov i lek. Moja slabost i snaga. Rame za plakanje. Mesto za razmišljanje. Stvar bez koje ne mogu da zamislim ni jedan jedini dan. Ono što slušam biram u odnosu na raspoloženje. A kada bi trebalo (daleko bilo) da se odlučim za samo jedan žanr - to bi svakako bio džez. "One for my baby" jedna je od mojih omiljenih pesama, a ta ploča jedan od meni najdražih poklona ikada.
 13. Pesak iz Portugala - Vucarala sam tada neki platneni ceger po plažama Portugala. Kada sam se vratila u Beograd i krenula da ga stavim na pranje, shvatila sam da se po ćoškovima zavukla gomila peska koja je zajedno sa mnom preletela pola Evrope. Sačuvala sam taj pesak tada, jer na neki način nisam želela da se rastanem od Portugala. Četiri i po godine kasnije, iskrena da budem, nisam sigurna zašto ga još uvek čuvam. Danas taj pesak liči na sve sem na pesak, a pored njega mesto u tegli su našle i školjke sa raznih plaža i kristali koje smo pre nekoliko godina pravili u Fenomenu. 
 14. Knjige sa putovanja - pored magneta koji obavezno kupim, volim iz gradova da dovlačim i knjige. Obavezno u njima pišu mesto i datum kada su kupljene. Ponekad su čak i na jeziku zemlje iz koje su donesene.
 15. Lavanda - Nisu ruže, ni orhideje, ni ljiljani moje omiljeno cveće, već lavanda. I lale. Celo proleće i leto sam je negovala na terasi, kada se osušila nisam imala srca da je bacim, te sada krasi moju sobu.

Student šeste godine Stomatološkog fakulteta u Beogradu. Naukom se bavi od treće godine studija.

Bila je autor i koautor radova iz različitih oblasti stomatologije, uključujući biohemiju, histologiju, radiologiju i oralnu hirurgiju. Radove je prezentovala na nacionalnim studentskim kongresima, kao i na internacionalnim kongresima u Beogradu, Rijeci i Antverpenu. Tokom studija učestvovala je u organizaciji kongresa i stomatoloških radionica.

Pored nauke, zalaže se za promociju oralne higijene i ukazivanje na značaj iste. Pohadjala je Curaprox iTOP radionice u Portugalu i Češkoj.  Rad sa decom zavolela je još kao ’’senior’’ član dečjeg hora Horislavci, čiji je aktivni član bila deset  godina. Godinu dana bila je i PR hora. Danas je ponosni penzioner Horislavac.  

Pored stomatologije i nauke, ogromna ljubav joj je i muzika, kao i umetnost u svakom smislu, jer smatra da je to jedino što boji svakodnevni život, hrani maštu i pokreće inspiraciju.