Jovan Petrović

Moj metar kvadratni
PRIKAŽI VIŠE

Student medicine

 

 1. Izdanje Darvinovog Porekla vrsta iz 1953. godine, na stogodišnjicu objavljivanja, koju sam našao pored jednog kontejnera. Knjiga jednog od mojih omiljenih naučnika i teorija koja je postavila temelje moderne biomedicinske nauke, i koja pokazuje koliko u naizgled kompleksnim stvarima zapravo leži jednostavnost. Našla je svoj put do mene, kada ju je neko (ne)namerno ostavio gde joj nije mesto.
 2. Knjižica dobrovoljnih davalaca krvi koja mi uvek stoji u novčaniku, jer mojih 5 minuta može biti nečiji ceo život.
 3. The Silmarillion neverovatno je koliko fantastičnih priča i čitavih svetova može da nastane u ljudskom mozgu, ako ima samo malo mašte.
 4. Anti-stres loptica u obliku srca – cilj je da se koristi što manje, ali je nekim danima neizostavan predmet u mojim rukama
 5. Crni rokovnik – mali, kompaktan i elegantan, za beleženje svih ideja, upisivanje planova, zapisivanje brojeva i naravno nikada nije tu kad mi treba
 6. Stetoskop – malo je stvari koje mogu da se porede sa zvukom ljudskog srca koje čujete na stetoskopu, prozor u srce. Neizostavni deo „alata“ jednog lekara (ali i studenta), simbol jedne plemenite profesije, čiji deo ću, nadam se, uskoro biti.
 7. Maska – poslednjih par meseci neizostavan modni detalj i izvor frustracije kada mi zamagle naočare na sred ulice
 8. Zub pećinskog medveda (Ursus spelaeus) star između 25 i 250 hiljada godina. Definitivno najstarija stvar koju posedujem i zbog koje razmišljam da li će i moje zube za 25 hiljada godina naći neki arheolozi iz budućnosti ili pak posetioci iz drugih krajeva svemira, kada budu tumarali Zemljom. A i vrlo je kul imati zub pećinskog medveda.
 9. Jedan Leu – novčanica koju sam našao na ulici u Temišvaru pre dosta godina i koju nikako da izvadim iz novčanika.
 10. Kartica mlađeg saradnika u IS Petnica – ta priča bi mogla da potraje, ali to je mesto gde sam napravio svoje prve korake u nauci, mesto kome se uvek rado vraćam (sada i da ja pomognem nekom da zakorači u nauku), mesto koje mi je pokazalo šta znači biti radoznao. I danas kada odem tamo crpim neverovatnu inspiraciju od klinaca punih entuzijazma i želje da nauče.
 11. Slušalice bez kojih nikada ne izlazim iz kuće, savršena odbrana od dosadnih penzionera u prevozu, ali i idealna prilika da zamišljam da sam u nekom spotu dok lagano šetam, znajući da uveliko kasnim na predavanje. Uvek zapetljane na milion različitih načina.
 12. Hemijska olovka za svaki džep na jakni i na rancu, idealno kada dođete na šalter u pošti ili studentskoj službi.

 

Zovem se Jovan Petrović, student sam V godine Medicinskog fakulteta u Beogradu, gde sam od početka studija aktivno uključen u naučno-istraživački rad. Od malena fasciniran prirodom i jako radoznao, posebno zadovoljstvo pronašao sam u biomedicinskim naukama. Volim da postavljam pitanja i tragam za odgovorima, samo da bi došao do još pitanja, koja traže još odgovora. U medicini sam našao fantastičan spoj teorije i prakse, pa se nadam da ću jednog dana postati hirurg.