Apofenija

Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju
PRIKAŽI VIŠE

Svima se mnogo puta dogodilo da među oblacima uočimo poznato lice, ukoliko se dovoljno dugo zagledamo kamenčići na plaži mogu da nam zaliče na srce, kućnog ljubimca ili neki drugi objekat.

Na slikama ispred vas nalaze se vrh metalne četke, cigla i prozori na kući, ipak svi smo u njima lako pronašli nasmejana lica.

Zašto se ovo dešava? Kako je moguće da smo napravili vezu između gomile razbacanih kamenčića ili oblaka i nečijeg lika?

Ovaj fenomen se zove apofenija i predstavlja tendenciju našeg uma da uočava pravilnosti i značenja tamo gde ih zapravo nema. Jednostavno rečeno, razlog za ovo je taj što naš mozak ne trpi neizvesnost ili dvosmislenost bilo kavog tipa – umesto da vidimo golimu nepovezanih kamenčića, mi ćemo u cilju jasnije organizacije njih združiti u nečije lice ili neki drugi objekat. Ovaj proces davanja smisla različitim, nepovezenanim objektima zapravo olakšava snalaženje u svetu oko nas. Naučnici smatraju da je ova sposobnost bila važna i tokom evolucije zato što je tendencija uočavanja obrazaca u okolini i mogućnost sklapanja smislenih celina olakšavalo uspostavljanje kontrole nad sredinom - uočavanje potencijalnih opasnosti i predviđanje toka daljih događaja. Ipak, uprkos tome što je apofenija sasvim prirodan fenomen nisu svi ljudi podjednako skloni tome da uočavaju smislene objekte tamo gde ih zapravo nema. Iako se ovaj fenomen još istražuje znamo da je povezan sa verovanjima u teorije zavere. Oni koji su skloni da povežu različite perceptivne elemente i vide smislen objekat tamo gde ga nema, biće i skloniji da poveruju i u realnosti neutemeljene priče o događajima oko nas.

Umesto slika oblaka ili kamenčića psiholozi ovu pojavu ispituju tako što sami konstruišu testove kojima je moguće izmeriti našu tendenciju pridavanja smisla u situacijama gde ga nema. Ispred vas se nalazi nekoliko stimulusa (to jest primera iz jednog zadatka apofenije) - na nekima od njih nalaze se stvarni objekti, a na nekima su samo razbacane tačkice. Vaš zadatak je da tamo gde vidite smisaonu sliku kažete koji je objekat u pitanju i da prepoznate situacije u kojima takvog objekta nema. Koliko ste uspešni u ovom zadatku?

 

*Napomena: Ispred vas se ne nalazi dovoljno stimulusa da biste mogli sami da procenite koliko ste skloni apofeničnim tendencijama, a još manje verovanjima u teorije zavere. Uz ovu količinu stimulusa i informacija možete samo da se zabavite i naučite nešto novo

Rešenje: brod, koza/životinja, stolica, besmislena slika, besmislena slika, besmislena slika.