Mek Gurkov efekat

PRIKAŽI VIŠE

Većina ljudi bi se složila da njihov vid nema nikakve veze sa njhovim sluhom, što ima smisla. Mogu da žmurim i da u isto vreme čujem sve što se oko mene dešava.

Ipak, kada je u pitanju percepcija govora, ono što vidimo može u velikoj meri da utiče na ono što čujemo. Sigurno ste ovih dana primetili da ljude teže razumete ako vam se obraćaju dok nose masku. Razlog ovome nije samo to što maske blokiraju zvuk, već i to što ne možete videti usne osobe sa kojom razgovarate.

Uticaj vizuelne informacije na ono što čujemo najbolje ilustruje Mek Gurkov efekat. Da biste se uverili u to isprobajte sledeću demonstraciju: pustite audio klip i gledajte najpre u desnu, a onda u levu stranu snimka.

 

 

 

Šta izgovara osoba sa desne strane, a šta sa leve? Šta čujete kada žmurite i samo pustite audio snimak?

Na ekranu ste videli 2 različita videa, na kojima isti govornik usnama naglašava različite slogove, što je dovelo do toga da čujete različite slogove -- desno ba i levo fa. Ono što je zanimljivo jeste da je zvuk u oba slučaja bio isti! Uvek BA! Iako je zvuk u oba slučaja isti ono što vidite utiče na ono što čujete. U zavisnosti od videa na koji se fokusirate, čućete ili ba ili fa. Snaga ovog efekta posebno je upečatljiva kada shvatimo da nas čak ni to što znamo da sve vreme čujemo jedan isti zvuk ne sprečava da stvorimo pogrešan utisak.