Mali Marfijevi eksperimenti

Paul Boniface i Jelena Andreja Radaković
PRIKAŽI VIŠE

Uvek se može desiti da vam nešto pođe po zlu ili ne uspe.

 

Paul Boniface, deo grupe naučnih komunikatora Traces iz Francuske i Jelena Andreja Radaković, koordinatorka međunarodnog programa Festivala nauke, žena-bina i prevodilac, našli su se jednog sunčanog jutra da vam pokažu najrazličitije eksperimente koje možete izvoditi kod kuće i zadiviti vaše prijatelje i roditelje. Međutim, nisu ni slutili da će ovo biti jedno od onih Marfi jutara (Marfijev zakon je popularan idiom koji označava kosmološku predodređenost izvesnosti pojave baksuznog događaja u kauzalnom nizu. Iskaz zakona glasi: Ako išta može poći naopako, poći će). Prvo su se našli na skajpu i shvatili da kvalitet video poziva nije dovoljno dobar. Zatim su se našli na Zoom-u, gde su shvatili da se zvuk ne snima. Onda su se posle cele šolje kafe i 20 minuta ponovo vratili na skajp. Jelena Andreja je odlučila da uključi i svog psa Fjodora kao pomoćnika u video, ali Fjodoru se nije snimalo, pa joj je ukrao slušalice i pokušao da pobegne sa njima. To je bio znak kako će i eksperimenti krenuti. Paulu se prosulo po stolu i laptopu sve što je moglo da se prospe – od cele čaše vode do plavog mastila koje mu je obojilo cele ruke. Jeleni nijedan eksperiment nije uspeo, sveća koju je ugasila proizvela je previše dima, prosula je etanol po celom stolu i svom novom džemperu koji je kupila specijalno za taj video. I Paul i Jelena su puno kašljali. Paul zato što je alergičan na pomorandžu, a Jelena jer joj je cela soba bila ispunjena dimom i etanolom. Ako vam se smeje, a pomalo i uči istovremeno, pridružite se našim hrabrim naučnicima u njihovim malim kućnim eksperimentima i otkrijte zašto se u narodu kaže „Triput meri, jednom seci“. Naravno, pouka ove priče je sledeća:

Uvek se može desiti da vam nešto pođe po zlu ili ne uspe. A u nauci pogotovo. To je samo razlog da probate eksperiment još hiljadu puta dok ne otkrijete kako radi. Nikada ne odustajte.

 

 

Traces je grupa naučnih komunikatora iz Francuske. Ona okuplja profesionalce uključene u istraživanje, razvoj i širenje naučnih ideja i alata. Svrha Traces-a je „razmišljaj i radi“ tip naučne komunikacije.

U saradnji sa

Francuski institut u Srbiji je sastavni deo svetske mreže koju čini više od 100 Francuskih instituta; naša misija je da putem kulture, obrazovanja, inovacija i saznanja, izgradimo nove puteve između Francuske i Srbije.