Skip to content Skip to footer

Festival nauke, koji je otkazan dan pred otvaranje zbog tragičnih događaja u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar, poziva srpske i inostrane kompanije koje posluju u Srbiji, kao i istaknute pojedince, da se uključe u organizaciju, kako bi se manifestacija održala od 17. do 19. maja besplatno za đake iz cele Srbije.

„U vremenima krize prvenstveno treba negovati empatiju, zajedništvo i pružiti podršku najranjivijim društvenim grupama – deci, kao i nastavnicama i obrazovnom sistemu koji su duboko pogođeni ovim tragičnim događajem. Festival nauke vidimo kao sigurnu luku u predstojećim danima i nedeljama – u kome deca, roditelji, nastavnici i profesionalci iz brojnih oblasti mogu zajedno razgovarati o aktuelnim ali i svim životnim temama, posavetovati se sa stručnim licima i učiti o prirodi i društvu i“, rekla je Ana Petrović, direktorka Festivala nauke. Prema njenim rečima, da bi se Festival nauke održao besplatno za sve učenike i roditelje, neophodna je pomoć u vidu finansijske donacije koja bi pokrila osnovne troškove produkcije. Pola novca je već sakupljeno, oko 4 miliona dinara, uz pomoć donacija Beogradskog sajma kao koorganizatora i velike podrške Festivalu, Lagune, BASF-a, Titan cementare Kosjerić i kompanija Grafix, Kefo, Sigma, Zlatiborac i Traco. Kampanji su se donacijom priključili i istaknuti pojedinci – Alek Kavčić, Miloš Biković i akademik Nenad Kostić, kao i mnogi drugi.

Kao tim koji duboko saoseća sa direktnim i indirektnim žrtvama tragedije, Festival nauke će zajedno sa Mrežom za psihološku podršku u toku manifestacije u prostoru Sajma organizovati i radionice za đake, nastavni kadar i roditelje.

Kontakt: donacije@festivalnauke.org

Program

Mala zona

Mala zona, posvećena je deci uzrasta od 5. do 11. godina ali svi vole da ovde zavire i uživaju u eksperimentima. Ovde će mališani imati priliku da iskažu svoju kreativnost i radoznalost kroz radionice o svemiru i planetama koje bi mogli jednog dana da naselimo, da saznaju kako je biti arheolog i šta nam je za to sve neophodno, izučavaće svetlosne pojave, baviti se ekologijom i reciklažom, slagati kockice, gledati pod mikroskope i podstaći će vas da izvodite prave naučne eksperimente u kućnim uslovima.

Ekspertinejdžeri

Ništa ne može da ti popravi dan kao druženje sa našim radoznalcima iz cele Srbije, čiji umove rade brzinom svetlosti, a spretne ruke užurbano grade neki bolji svet budućnosti. Ekspertinejdžeri će te izazvati na niz naučnih izazova, pokazaće ti šta je sve moguće uz malo nauke i tinejdžerskog entuzijazma i nateraće niz revolucionarnih ideja da se poigraju sa tvojim moždanim vijugama. Spremi se da upoznaš najbolje ambasadore Srbije – naše mlade ambasadore nauke!

Nauka bez prestanka

Stotine naučnica i naučnika, sadašnjih i budućih, udružilo je snage i organizovalo najveću naučnu zabavu samo za tebe. Uzbudljivi eksperimenti koji razbijaju mitove, postavke koje ćete naterati da preispitaš brojne (pseudo)istine, druženja koja će ti otkriti zabavno lice nauke. I sve tu uz koračanje kroz vreme, skakanje sa meridijana na meridijan, pa čak i putovanje daleko izvan granica naše planete. Prava naučna igranka bez prestanka!

Cilj Festivala

Cilj Festivala nauke je da posetiocima ukaže na nauku kao neodvojivi deo svakodnevnog života i da istovremeno pruži inspirativan, nov i svež pogled na različite naučne oblasti, da probudi interesovanje i da široj publici i drugim društvenim činiocima ukaže na važnost nauke i tehnologije u svakodnevnom životu.  Idejni tvorac, osnivač i organizator Festivala nauke je Umetničko – produkcijska grupa „Noć muzeja”, koja je osnovana 2004. godine u Beogradu. 

Odlaže se Festival nauke

Festival nauke, čije je održavanje planirano od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, odlaže se zbog tragičnih događaja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Novi termin održavanja biće naknadno objavljen. Tim Festivala nauke duboko saoseća sa porodicama nastradalih.