ŠTA

Šta se zgodi kad se Fenomen(alna) svetlost rodi?

EkspertinejdžeriFizika
GDE
Beogradski sajam, Hala 3a

Da li znaš šta je uopšte svetlost i na koji način ona može da osvetli kutak tvoje sobe ili pak najudaljeniji deo univerzuma? Da li je ona talas ili čestica? Sa druge strane dok razmišljaš o odgovorima na ova pitanja želimo još više da te zbunimo sa dodatnim, a to je da li znaš kako se na analognim fotoaparatima fotografija "urezuje" u foto film?

Svi znamo da ništa ne putuje brže od svetlosti. Ipak, kroz solarni sistem ona se rasipa za nekoliko minuta. Svetlost koja dopire do Zemlje, sa Sunca, možda je stvorena u centru zvezde, te može biti stara i do 50 miliona godina. Svetlost putuje oko 299,962 kilometara u sekundi, a u proseku, Zemlja je od Sunca udaljena 149,6 miliona kilometara. Kada izračunamo, sunčevom zraku treba oko 8,31 minut da dođe do Zemlje. Čudno je pomisliti da kada bi Sunce nestalo, za to bismo saznali tek nakon osam minuta!

Da li znaš šta je uopšte svetlost i na koji način ona može da osvetli kutak tvoje sobe ili pak najudaljeniji deo univerzuma? Da li je ona talas ili čestica?
Sa druge strane dok razmišljaš o odgovorima na ova pitanja želimo još više da te zbunimo sa dodatnim, a to je da li znaš kako se na analognim fotoaparatima fotografija "urezuje" u foto film? Kada u naš naučni lonac ubacimo malo svetlosti, fotografije, i sve to začinimo sa malo fizike možemo da dobijemo najluđu naučnu postavku ikada uz pomoć Kaleidoskopa!

Ali da bi ti pokazali sve tajne svetlosti imaš manje od osam minuta da od ulaska na Festival nauke dođeš do postavke Fenomen naučnog centra, da saznaš brojne teorije, i vidiš mnoštvo eksperimenata koje smo pripremili za tebe!