O programu

Zemlja budućnosti

Vreme je za još jedan uzbudljiv, spektakularan i upečatljiv FESTIVAL NAUKE kojim ćemo pomeriti granice, postaviti neka važna pitanja i zajedno s tobom krenuti u potragu za odgovorima. Jer nauka, od hemije do kosmologije, od psihologije do fizike, kroz sve naučne oblasti objašnjava svet oko nas, sistematizuje sakupljena znanja i razvija naše kritičko razmišljanje.

Vođeni radoznalošću, inspirisani svakim detaljem sveta oko nas, uvek raspoloženi da eksperimentišemo, probamo i ispitujemo, radujemo se da rastemo s budućim festivalima. Mi našu supermoć i inspiraciju crpimo iz pitanja i odgovora, iz zainteresovanosti za sada i ovde, sve vreme, neprekidino zagledani u daleku budućnost.

Pogledajte zone Festivala

Nauka bez prestanka

za uzrast 7+

Pakuj kofere, vodimo te na zanimljivo putovanje! Na tebi je samo da izabereš da li želiš da se otisneš visoko do svemirske stanice ili da zavrtiš vremeplov unazad čak do mezozoika. Da li na tom putu želiš da naučiš kako da se snađeš u divljini ili kako da preživiš u svetu bez čiste, pitke vode? Naše interaktivne postavke omogućiće ti da se upustiš u najrazličitije naučne avanture, jer Zemlju budućnosti možeš da istražiš i doživiš na bezbroj načina!

Naučno-fantastična bina

za uzrast 7+

Na našoj Naučno-fantastičnoj bini svake godine pretvaramo sasvim obične predmete u neverovatno moćne naučne instrumente, a složene naučne procese i formule prevodimo u eksplozivne igre. Sve to radimo i ove godine, ali ovaj put akciju dižemo na sasvim novi nivo! Čekaju te gosti iz Češke, SAD, Poljske, Estonije i Francuske, kao i genijalni domaći naučnici koji su spremni da ti oduzmu dah čak i pre nego što se podignu zavese. Zato drži otvorene oči sve vreme, jer ne želiš da propustiš nijedan deo ovog naučnog spektakla!

Ekspertinejdžeri

za uzrast 7+

Nikad nije suviše rano, ali ni kasno, da se poigraš sa naukom i otkriješ koliko je svet znanja zapravo jedno uzbudljivo igralište! A kada su igra i nauka u pitanju, najbolji vodiči kroz Zemlju budućnosti biće ti naši Ekspertinejdžeri – školarci iz cele Srbije koji imaju prilično originalna i neretko sasvim inovativna rešenja za brojne probleme. Njihovi eksperimenti i izumi ostaviće te bez daha, a njihov radoznali um i veliki osmeh nateraćete da se prepustiš ovoj velikoj naučnoj avanturi.

Mala bina

Ovo je mesto na kojem ćeš saznati više o nekim prilično važnim stvarima, ali na svež, nov i zanimljiv način koji će ti zagolicati um. Igramo se naučnim teorijama i pojmovima i ispitujemo kakva ih sudbina čeka u Zemlji budućnosti. Da li će se ostvariti, da li će biti prevaziđeni? Naravno da i tebe pozivamo da se priključiš i učestvuješ u predavanjima i debatama, jer nikad ne znaš kojom svojom rečju i idejom možeš da daš svoj doprinos oblikovanju naše planete u bolje, zelenije i lepše mesto za život!

Mala zona

za uzrast 7+

Nikad nije suviše rano da se mališani zaljube u nauku.

Zapravo, što pre zasijaju naučne iskre, to samo znači da će duže od ostalih biti deo šarenog naučnog sveta!

U Maloj zoni najmlađe posetioce Festivala nauke dočekuju brojne maštovite radionice i igraonice koje će im na prikladan način pokazati na koji način nauka pokreće svet oko nas, kao i nas same.