O programu

Vreme je za još jedan uzbudljiv, spektakularan i upečatljiv FESTIVAL NAUKE kojim ćemo pomeriti granice, postaviti neka važna pitanja i zajedno s tobom krenuti u potragu za odgovorima. Jer nauka, od hemije do kosmologije, od psihologije do fizike, kroz sve naučne oblasti objašnjava svet oko nas, sistematizuje sakupljena znanja i razvija naše kritičko razmišljanje.

Vođeni radoznalošću, inspirisani svakim detaljem sveta oko nas, uvek raspoloženi da eksperimentišemo, probamo i ispitujemo, radujemo se da rastemo s budućim festivalima. Mi našu supermoć i inspiraciju crpimo iz pitanja i odgovora, iz zainteresovanosti za sada i ovde, sve vreme, neprekidino zagledani u daleku budućnost.

Pogledajte zone Festivala

Nauka bez prestanka

za uzrast 10+

Da li si pre za putovanje u svemir ili duboko ispod površine okeana? Ili je pak tvoj izbor putovanje u prošlost uz malu pomoć virtuelne realnosti?

Šta te više zanima – životinjsko carstvo ili svet neverovatnih biljaka? Smeš li da izađeš na crtu svojim strahovima? Zona interaktivnih naučnih postavki donosi ti sve to, i još mnogo više!

Slobodno priđi korak bliže, oseti nauku u njenom najboljem izdanju, jedan na jedan.

Nauka u pokretu

za uzrast 10+

Čak i kad stojiš mirno u mestu, veruj nam na reč, i tada se krećeš – kreće se planeta na kojoj stojiš, kao i ceo svet oko tebe, ali i onaj u tebi. Zato na ovom Festivalu nauke poseban akcenat stavljamo na nauku u pokretu. Očekuje te poligon s najzabavnijim naučnim postavkama, eksperimentima i vežbama koje će ti pokazati kako se naša tela, ali i naša životna sredina, transformišu usled kretanja. Na tebi je samo da napraviš prvi korak. Priprema... Pozor... KRENI!

Naučno-fantastična bina

za uzrast 10+

Eksplozije, naučni cirkusi, vratolomije, eksperimenti... Sve to staje na našu Naučno-fantastičnu binu, koja ti i ove godine predstavlja najbolju naučnu reprezentaciju sačinjenu od genijalaca iz celog sveta. Gostima iz SAD, Francuske, Poljske, Estonije i Izraela pridružiće se domaće snage, a svi zajedno daće sve od sebe da ti pokažu koliko nauka može da bude uzbudljiva, razigrana i revolucionarna!

Ekspertinejdžeri

za uzrast 10+

Najmaštovitija i najveselija zona vrvi od tinejdžera koji iz cele Srbije dolaze da baš tebi, jedan na jedan, pokažu zbog čega su odlepili za naukom!

Oni sami prave svoje postavke, uz pomoć svojih profesora istražuju svet oko sebe i biraju najzanimljiviji način da ti predstave sve svoje znanje.

Putovanje kroz naučni svet izgleda sasvim drugačije kad su vršnjaci tvoji glavni vodiči!  

Mala bina

Za sve one koji žele da saznaju šta naši istraživači rade u laboratorijama, da se upoznaju sa njima, prodiskutuju ili samo u opuštenoj atmosferi čuju iskustva sa terena, pogledaju edukativne ili autorski film i saznaju nešto novo, otvorili smo Malu binu 1#1.

Mala bina u Hali 8 je ovogodišnje osveženje, i poziv na upoznavanje, priču uz šoljicu čaja i jedan na jedan druženje. Upoznaćemo vas sa čudesnim Arboretumom Šumarskog fakulteta, neverovatnim migracijama ptica, podvodnim svetom i ronjenjem, svemogućim Zeolitom, pametnim bakterijama koje su otporne na antibiotike, neverovatnim bešumnim letačima – sovama, kao i sa našim poslednjim orlovima krstašima- simbolima sa našeg grba, ali i sa problemom koga nismo svesni a koji bukvalno leži pod našim nogama: sa nestajanjem i uništavanjem zemljišta.
U nedelju, za naš porodični dan imamo predavanja namenjena deci i roditeljima, jer je red da se zabavimo svi zajedno.

Raspored predavanja će biti istaknut na našem sajtu, kao i na ulazu u Halu 7 svakog dana trajanja Festvala. Predavanja traju do 40 minuta i idu na sat vremena:
Četvrtak: 11, 12, 13, 14, 15, 16h
Petak: 11, 12, 13, 14, 15, 16h
Subota: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18h
Nedelja: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17h

Mala zona

za uzrast 7+

Nikad nije suviše rano da se mališani zaljube u nauku.

Zapravo, što pre zasijaju naučne iskre, to samo znači da će duže od ostalih biti deo šarenog naučnog sveta!

U Maloj zoni najmlađe posetioce Festivala nauke dočekuju brojne maštovite radionice i igraonice koje će im na prikladan način pokazati na koji način nauka pokreće svet oko nas, kao i nas same.