O festivalu

Zadovoljstvo nam je da vam najavimo da će najveći regionalni Festival nauke tradicionalno biti održan od 5. do 8. decembra 2019. godine i dalje sa jasnom svrhom – da predstavi, objasni i promoviše nauku na način podjednako blizak i jasan svima, bez obzira na godine i obrazovanje.

Mi afirmišemo poznate i promovišemo neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora. Podstičemo interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice koliko je ona interesantna.

Uvođenjem naučnih bina, eksperimentisanjem ne samo sa naukom već i naučnicima i načinima na koje se nauka može približiti drugima, otvorili smo vrata najuglednijih gradskih institucija i prostora ali ipokazali da se nauka može pronaći i van laboratorija, na mestima kao što su gradski parkovi, restorani, trgovi i ulice.

Od početka se vodimo idejom da popularišemo nauku i približimo je najširem auditorijumu, kao i da damo sopstveni doprinos promociji nauke i tehnologije i ukažemo na značaj koje one imaju u savremenom društvu. Brojne naučne izložbe, predavanja, interaktivne prezentacije, ugledni saradnici i predavači, oduševljena publika i više od 180.000 posetilaca od 2007. godine do danas su najbolji dokaz da smo u ovome uspeli, a sve veće interesovanje za programe koje organizujemo potvrda da u tome uspešno istrajavamo.

Jubilej je dobar trenutak da se podvuče crta i baci pogled preko ramena na prethodni period. Šta je to što nas ohrabruje na dalje korake, a čvrsto stoji iza nas? Na jednostavan i zabavan način upoznali smo nenaučnu javnost s kompleksnim naučnim fenomenima i proteklih godina doveli veliki broj veoma cenjenih svetskih predavača i organizacija u našu zemlju. 

Cilj Festivala nauke je da posetiocima ukaže na nauku kao neodvojivi deo svakodnevnog života i da istovremeno pruži inspirativan, nov i svež pogled na različite naučne oblasti, da probudi interesovanje i da široj publici i drugim društvenim činiocima ukaže na važnost nauke i tehnologije u svakodnevnom životu.

Idejni tvorac, osnivač i organizator Festivala nauke je Umetničko - produkcijska grupa „Noć muzeja”, koja je osnovana 2004. godine u Beogradu. Naša UPG je istovremeno osnivač Noći muzeja, najveće kulturne manifestacije u Srbiji, koja je dosad uspešno realizovana dvanaest puta. Prošlogodišnja Noć muzeja zabeležila je više od pola miliona poseta u preko 250 muzejskih i galerijskih prostora u 65 gradova Srbije.

Festival nauke podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, Rektorat Univerziteta u Beogradu, Centar za promociju nauke, brojne strane ambasade, kulturni centri i mnogi drugi.

Festival je od osnivanja do danas postao najveći događaj promocije nauke u Jugoistočnoj Evropi. Festivali nauke se održavaju i u susednim zemljama, ali naš ima najveći obim, popularnost i posetu.

Srpski Festival nauke član je EUSEA (European Science Events Association), koja ima članove u 40 zemalja Evrope. Ovakva popularnost našeg festivala širom Evrope razlog je zbog kojeg iz godine u godinu imamo sve više gostiju iz inostranstva i sve više inostranih programa. U maju 2015, Festival nauke je bio domaćin velikoj godišnjoj konferenciji EUSEA-e.

Već četiri godine zaredom RTS realizuje Hroniku Festivala nauke, koja daje pregled dnevnih događaja na Festivalu.

Foto i video

FN9 Festival nauke 9 / 2015

9. Festival nauke se održao od 3. do 6. decembra na Beogradskom sajmu, okupio je na jednom mestu skoro šest stotina naučnika i naučnih demonstratora sa ciljem da zainteresovanim poseticima razotkriju sva naučna čuda.

U skladu sa slaganom ovogodišnjeg festivala „Čuda su svuda“, posetioci su bili u prilici da se kroz četiri dana uvere u brojna čuda koja nauka objašnjava na jedinstven način i koristi ih za napredak društva i naše planete. Najveće izdanje festivala do sada je bilo smešteno u halama 3 i 3A Beogradskog sajma, a ceo sadržaj podeljen u nekoliko programskih celina: interaktivne postavke, Naučno-fantastična bina, Ekspertinejdžeri, radionice i izložbe. 

FN8 Festival nauke 8 / 2014

U znaku 27.000 posetilaca, 450 škola i mnogo radoznalih lica, čije je osmehe četiri dana mamilo više od 550 naučnika protekao je osmi Festival nauke koji se od 4. do 7. decembra održavao tri lokacije u Beogradu, dokazujući da je uz pomoć nauke sve moguće.

Ludi naučni eksperimenti koji školske predmete čine još zabavnijim, prva otvorena Zelena i premijerna Svemoguća zona za koju granice nisu postojale, eksplozivni naučni šou programi i predavanja naučnika iz cele Evrope obeležili su ovogodišnje izdanje Festivala nauke, koje se odvijalo pod sloganom „Sve je moguće“.

FN7 Festival nauke 7 / 2013

Tema Festivala nauke 2013 bili su SUPERHEROJI NAUKE. Mladi ljudi koji se danas bave naukom i šire entuzijazam i ljubav ka njoj jesu naši pravi superheroji i mi smo se trudili da ih istaknemo i ohrabrimo za dalji rad kroz program i promociju u okviru sedmog po redu Festivala nauke.

Četiri festivalska dana, pet lokacija, sedam superheroja nauke i 31.000 superheroja posetilaca, obeležili su sedmo izdanje Festivala nauke, koje je održano od 5. do 8. decembra u Beogradu.

Neobične interaktivne postavke, spektakularni naučni šou programi, razigrane radionice kreirane za najmlađe i ozbiljne naučne debate o aktuelnim problemima, privukle su posetioce iz cele Srbije, ali i zemalja regiona.Festival je ove godine, kako je saopšteno, ugostio 15.000 školaraca koji su stigli u posetama koje je organizovano više od 300 škola.

FN6 Festival nauke 6 / 2012

Naučnici kažu da se najefikasnije uči uviđanjem, zato smo se pobrinuli da kroz pametno-zabavni program uvidite neodoljivost nauke. Na Festivalu nauke ona je laka kao igra, lepa kao umetnost, uzbudljiva kao eksperiment i zabavna kao šou.

FN5 Festival nauke 5 / 2011

Peti Festival nauke, za tri dana je posetilo više od 21.000 ljudi, što prema oceni organizatora, potvrđuje da nauku, zahvaljujući popularizaciji, u Srbiji sada "bije dobar glas". U bivšoj Robnoj kući "Kluz" gužva je neprestano bila oko postavki iz oblasti fizike "S one strane duge", forenzike "Provalite provalu", psihologije "Imaginarijum doktora Psihologosa", speleologije "Ima jedna pećina stroga" i Matijine robotske radionice. Na Festivalu nauke učestvovalo je više od 300 naučnika iz 32 naučne institucije iz Srbije, ali i gosti iz Amerike i različitih delova Evrope: Austrije, Francuske, Švajcarske, Estonije, Švedske i Hrvatske.

U novom festivalskom prostoru, na sceni Teatra Bojan Stupica tražilo se mesto više za predstave švedskog Fizičkog i laserskog šoua, NAO humanoidnog robota, gigantskih balona od sapunice i austrijskog naučnog cirkusa Meer, koji je održao dve dodatne predstave u parku Manjež.

FN4 Festival nauke 4 / 2010

Četvrti festival nauke se održao od 3. do 5. decembra 2010 na tri lokacije: bivša robna kuća "Kluz", Studentski kulturni centar i galerija Narodne banke Srbije. Zabeležio je rekordnu posetu od 19.000 ljudi. Interaktivne postavke i prave male laboratorije, zanimljive izložbe, zabavne radionice za decu, filmovi i inspirativna predavanja o životu i svemu sto nas okružuje. Za one koje više zanima spoj nauke i umetnosti, tu je poseban program SUTRA, koji se održava u galeriji Narodne banke Srbije. Gotovo 300 naučnika iz 38 domaćih naučnih i univerzitetskih institucija, brojni gosti iz inostranstva i odvažni i radoznali dobrovoljci iz publike.

FN3 Festival nauke 3 / 2009

U bivšoj Robnoj kući "Kluz" gužva je neprestano bila oko postavki iz oblasti fizike "S one strane duge", forenzike "Provalite provalu", psihologije "Imaginarijum doktora Psihologosa", speleologije "Ima jedna pećina stroga" i Matijine robotske radionice.

Treći po redu Festival nauke posetilo je čak 17.000 posetilaca. Zanimljive naučne postavke videlo je više od 4.500 učenika iz čak 135 škola iz cele Srbije i mališani iz pet beogradskih obdaništa. 

Na ovogodišnjem festivalu učestvovalo je više od 200 naučnika i istraživača, koji su imali zadatak da posetiocima na razumljiv i interesantan način predstave i objasne značaj dostignuća iz 28 naučnih oblasti. A, sudeći po onome što se moglo videti prethodna tri dana, njihova misija je uspešno obavljena. Samo tokom prvog dana trajanja festivala postavke i predavanja je pogledalo 6.000 posetilaca.

FN2 Festival nauke 2 / 2008

Drugi Festival nauke, koji se održao 5, 6 i 7. decembra 2008. u Muzeju 25. maj, imao je čak 15.000 posetilaca, što je gotovo dvostruko veća poseta u odnosu na prethodni, koji je propratilo 8.000 ljudi! Na festivalu je učestvovalo sto četrdeset naučnika i istraživača iz osamnaest naučnih institucija i tri strana predavača, koji su posetiocima pokušali da na razumljiv način predstave i objasne značaj dostignuća iz oblasti fizike, hemije, biologije, astronomije, matematike, geologije, psihologije i genetike, a i da odgovore na brojna pitanja.

FN1 Festival nauke 1 / 2007

U bivšoj zgradi Geozavoda održan je prvi Festival nauke. Ovaj pionirski poduhvat u oblasti promocije nauke u Srbiji održan je uz veliku dozu entuzijazma više od 150 naučnika iz 12 naučnih institucije iz Srbije, ali i gosti iz Amerike i različitih delova Evrope.