O Festivalu

Festival nauke, najveća manifestacija u oblasti promocije nauke i obrazovanja, održaće se na Beogradskom sajmu u halama 3, 3a i 5, od 5. do 8. decembra 2019. godine.

Tema ovogodišnjeg 13. festivala je "Razotkrivanje", pošto ga posvećujemo upravo razotkrivanju zabluda i mitova uz pomoć nauke i naučnih dostignuća.

Na festivalu će učestvovati više od 60 naučnih i obrazovnih institucija, udruženja ali pojedinaca iz Srbije i iz inostranstva.

Ponosimo se time da smo za predhodnih 13 godina inspirisali škole, fakultete i naučne institucije u Srbiji da učestvuju u svakom sledećem festivalu sa uvek novim, drugačijim i još sjajnijim postavkama. I ne samo to! Po ugledu na naš projekat nastalo je više od 20 školskih festivala nauke širom Srbije. 

Deca su naši najbrojniji posetioci, pa smo i mi vremenom prilagodili delove programa baš njima. Onda smo se zapitali ko su odrasli koji nas posećuju samostalno? Šta je zajedničko za naše posetioce, odrasle ljude i decu?

Odgovor je bio prilično jednostavan - profil naših posetioca zapravo nije ograničen godinama, njih vežu mašta, dobro raspoloženje, neprekidna želja za novim saznanjima i nestrpljivost u prikupljanju informacija o tačnom pulsu planete na kojoj živimo, a i šire.

Jubilej je dobar trenutak da se podvuče crta i baci pogled preko ramena na prethodni period. Šta je to što nas ohrabruje na dalje korake, a čvrsto stoji iza nas?

Na jednostavan i zabavan način upoznali smo nenaučnu javnost s kompleksnim naučnim fenomenima i proteklih godina doveli veliki broj veoma cenjenih svetskih predavača i organizacija u našu zemlju.

Koordinatori Festivala nauke

Posebno, počasno mesto u priči o osvetljavanju nauke i naučnika u Srbiji tokom ove decenije zauzimaju naučni koordinatori festivala. Oni su ti koji su se iz godine u godinu trudili da posetioce iznenade novim naučnim izazovima i zaintrigiraju još zanimljivijim eksperimentima, sve vreme boreći se protiv brojnih predrasuda i poteškoća koje su sastavni deo svakodnevice naučnika u Srbiji. pogledajte intervjue

Za koga radimo?

Posebno nam je važno i drago da su deca koja od 2007. godine, celu jednu dekadu, posećuju Festival nauke, danas već odrasli ljudi koji su imali priliku da nauku sagledaju na dotad neuobičajen, sasvim nov način.

Deca su naši najbrojniji posetioci, pa smo i mi vremenom prilagodili delove programa baš njima. Onda smo se zapitali ko su odrasli koji nas posećuju samostalno. Šta je zajedničko za naše posetioce, odrasle ljude i decu? Odgovor je bio prilično jednostavan - profil naših posetioca zapravo nije ograničen godinama, njih vežu mašta, dobro raspoloženje, neprekidna želja za novim saznanjima i nestrpljivost u prikupljanju informacija o tačnom pulsu planete na kojoj živimo, a i šire.

 

Kratak video sa prošlog, jedanaestog Festivala nauke – jedan na jedan!