Uvod u naučni kuvar

Zorana Kurbalija Novičić
PRIKAŽI VIŠE

Nauka NIJE bauk i imaginarna nerazumljiva skupina dosadnih teorija - ona JESTE nedovojivi deo svakodnevnog života.

Nauka NIJE samo stereotipno nošenje belih mantila i cool naočara - ona JESTE posmatranje sveta oko sebe istraživačkim pogledom.

Mi nosimo kecelje, radoznalo otvaramo ostave u kuhnji, koristimo sve što nam padne pod ruku od brašna i praška za pecivo-preko mleka i jaja do začina. Eksperimentišemo učeći nauku i rezumevajući procese.

Program predstavlja skup kreativnih ideja, recepata i uputstava, kao i jasnih objašnjenja naučnih fenomena koji bivaju kristalno jasni kada ih deca 'propuste kroz ručice'. U našim eksperimentima se brišu granice između naučnih dispisplina. Mi obrađujemo problem uz pomoć interdisciplinarnog pristupa.  

Motivacija mi je da roditeljima dam materijal koji će im ponuditi ideju kako da kvalitetno provedu vreme sa svojom decom. Pravi pravcati naučni kuvar je pred Vama!  

Vaša Zorana

 

Zorana Kurbalija Novičić 
Osnivač i direktorka @Science Market Uppsala 

Neizlečivi entuzijasta, istraživač, naučni komunikator i mama.  
Beogradski đak. Završila šestu beogradsku gimnaziju, pa diplomirala i doktorirala na Biološkom fakultetu Univreziteta u Beogradu. Od 2015. godine živim i radim u Švedskoj (Upsala univerzitet) a od 2018. godine pokrenula sam kompaniju koja ima za cilj da decu uči kako da  eksperimentom odgovaraju na postavljena pitanja. 
Istraživanje nije moj posao, to je moj način života – uočavam, promišljam, eksperimentišem, istražujem, analiziram, saopštavam na neformalan način.  
Moje gorivo je dobra ideja.  Ja sam trostruka mama sa naučnim metodom u roditeljstvu! 

 

Science Market Uppsala
Science Market Uppsala je tim koji se sastoji od naučnika, nastavnika i kreativnih ljudi koji dele strast naučne komunikacije. Mi verujemo da je ključni faktor razvoja društva obrazovanje- i to obrazovanje koje ide ruku pod ruku sa naučnim napretkom. I zato mi 'sudaramo' znanja iz nauke sa pedagoskim alatima i razvijamo prijemčive metodolgije kojima prilazimo deci. Naše radionice su zabavne i 'prolete za tren' ali ostavljaju dubinski trag u memoriji načih malih polaznika. 
Mi verujemo da je važno veoma rano početi sa naučnim obrazovanjem kod dece i naše iskustvo i pokazuje da već od uzrasta od 3 godine smo u stanju da osnovne naučne koncepte razjasnimo jednostavnim i efektnim 'uradi-sam' eksperimentima. A super je i to što većina našin ekspšerimenata može da se pojede :) 
Formati: rođendani (uživo i digitalni), radionice, predavanja, članstvo u mreži kreativnih roditelja 
www.sciencemarket.se