Novi potencijalni lekovi za CoviD-19

Prof. dr Radomir Saičić
PRIKAŽI VIŠE

Prof. dr Radomir Saičić, redovni profesor Univerziteta u Beogradu – Hemijskog fakulteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti

Globalna pandemija je u toku. Navršili smo godinu dana od početka borbe sa novim sojem koronavirusa koji je krajem 2019. godine iznenadio svet i doneo izmene u svakodnevnom životu koje nismo mogli ni da zamislimo.

Iako je najveći problem ugroženo zdravlje ljudi, čitava situacija je prouzrokovala dodatni niz problema, finansijske, psihološke, privredne. Iz tih razloga, oči čitave populacije su uprte u naučnike koji se bave istraživanjima, čiji rezultati treba da nam omoguće da uspešno savladamo SARS-CoV-2.

Naučnici koji se bave ovom problematikom su lekari, farmaceuti, hemičari, biolozi, virusolozi i mnogi drugi. Svaka od ovih disciplina radi u svom polju, ali i interdisciplinarno, kako bi kroz saradnju došli do kvalitetnijih rezultata.

Na globalnu potrebu za istraživanjima na temu novog koronavirusa nisu ostali nemi ni naši naučnici, već su uložili maksimalni trud i znanje da svojim istraživanjima daju značajan doprinos.

 

Intervju je vodio Nenad Zarić, programski koordinator Festivala nauke.