Ljuljaška sa stanovišta nauke

PRIKAŽI VIŠE

Svi se sećamo onih divnih dana detinjstva kada bismo se satima ljuljali i pretvarali da ćemo poleteti. Zašto toliko uživamo u ljuljanju?

 

Kako uopšte ljuljanje funkcioniše? Ljuljaška je klatno koje pokreće osoba. Inženjeri koriste svoje znanje rada klatna kako bi razumeli kretanje, gravitaciju, inerciju i centripetalnu silu. Klatna se koriste kako bi se učenici upoznali sa Njutnovim prvim zakonom inercije, koji kaže da objekt ostaje u mirovanju ili se nastavlja kretati konstantnom brzinom, osim ako na njega ne deluje sila. Nama na ljuljašci to znači da će ljuljaška stati kada spustimo stopala na zemlju.

Pomerajte strelice na tastaturi levo-desno, i saznajte kako da se najbolje zaljuljate.
 

Deca moraju da razviju veštine potrebne kako bi mogla da se ljuljaju, kao što i sve ostalo moraju da nauče. U principu, odrasla osoba pokazaće detetu kako da se ljulja, a onda će dete da se popne na ljuljašku i ponovi njene pokrete. Kada steknu koordinaciju savijanja tela i pokretanja ruku i nogu napred i nazad neće im više biti potrebna pomoć odraslih. Osoba koja ima iskustva s ljuljanjem imaće dobar balans i moći će da ide sve više i više.

Ljuljane pomaže razvoj grubih motoričkih sposobnosti kao što su kretanje, balans i koordinacija, ali poboljšava i fine motoričke sposobnosti poput koordinacije ruku i prstiju ruke, snage stiska i kružnih pokreta ruku i nogu.

Iako je ljuljanje samostalna aktivnost i ipak iziskuje interakciju s ostalom decom i odraslima na igralištu. Interakcije koje dete može da razvije su čekanje reda i deljenje ljuljaške sa drugima. Ljuljaška takođe može da probudi kompetitivni instinkt kod deteta, a opet može i pozitivno da utiče na emocije dece zbog socijalne interakcije koju pruža.

Ljuljanje je doživljaj za čula koje pomaže detetu da stekne potrebne veštine uz koje će na najbolji način umeti da savlada kretanje i gravitaciju. Jednostavnije rečeno – ljuljanje pomaže mozgu da fino podsei neurološki i fizički odgovor na kretnju unutrašnjeg uva. Ovo pomaže detetu da razvije balans i svesnost tela. Takođe, dok se dete ljulja njegova mašta se razvija, i u svojim mislim ono može biti u avionu, svemirskom brodu, može biti ptica, superheroj, itd..