Da li možemo da preživimo na okolnim planetama?

PRIKAŽI VIŠE

Zamislite da je tehnologija toliko uznapredovala da ljudi bez ikakve pomoćne opreme mogu da dišu na svim planetama Sunčevog sistema. Koliko dugo bismo preživeli na tim planetama?

Možete li izbeći sudar i bezbedno sleteti na Mesec, neposredno pre nego što vam potroši gorivo, kao što je to uradio Nil Armstrong 1969. godine?
Ova simulacija prati stvarno kretanje lunarnog modula sa tačnom masom, potiskom, stopom potrošnje goriva i mesečevom gravitacijom.Merkur

Temperaturna amplituda na Merkuru je ogromna. Dnevna temperatura dostiže 427°C, a noćna se spušta do -179°C. Dobra stvar u svemu tome je što se Merkur okreće poprilično sporo, pa ako planirate da živite tamo – treba samo da uhvatite taj trenutak kada se dnevna temperatura menja u noćnu i doseže onu na koju smo navikli. Ipak, i uprkos tome, naše telo bi na Merkuru izdržalo oko 90 sekundi.

Venera

Atmosferu Venere 98% čini ugljen-dioksid, dok je pritisak čak 90 puta veći nego na Zemlji. Uz to, celom površinom prekrivena je gustim oblacima, dok je kiša puna sumporne kiseline. Uz to, prosečna temperatura je oko 430°C, tako da biste preživeli oko jedne sekunde.

Mars

Iako Ilon Mask priča o kolonizaciji Marsa, na toj planeti ne bismo mogli da preživimo duže od oko 80 sekundi. Prosečna temperatura vazduha je -62°C, a 95% atmosfere čini ugljen dioksid.

Jupiter

Jupiter okružuje svet gasova koji se najviše sastoji od helijuma i vodonika. Uz to, prisutni se vetrovi i uragani koje naše telo ne može da podnese. Uz to, zagrejane gasovite mase izbijaju na površinu planete i formiraju snežne kristale amonijaka. Opstali biste jednu sekundu.

Saturn

Ni na Saturnu ne bismo preživeli više od sekunde. Oblaci gasova i vetrovi brzine 1.800 kilometara na sat, uz ogromne tornade nisu pogodni za živa bića.

Uran

Uran je prekriven vrućom mešavinom vode, metana i amonijaka. Ne možemo ni da znamo koliko bismo preživeli tamo, jer ne bismo mogli ni da sletimo. Sve se odmah rastopi u toj mešavini, pošto Uran nema tvrdu površinu.

Neptun

Ni ovde ne bismo preživeli duže od sekunde, najviše zbog vetrova koji su nekad brži i od brzine zvuka.