O programu

Deseti po redu Festival nauke spreman je da proslavi svoj jubilej ocenjujući svoje učesnike, saradnike i posetioce ČISTOM DESETKOM!

Vođeni radoznalošću, inspirisani svakim detaljem sveta oko nas, uvek raspoloženi da eksperimentišemo, probamo i ispitujemo, radujemo se da rastemo s budućim festivalima. Mi našu supermoć i inspiraciju crpimo iz pitanja i odgovora, iz zainteresovanosti za sada i ovde, sve vreme, neprekidino zagledani u daleku budućnost.

Pogledajte zone Festivala

Nauka bez prestanka

Hala 3, prizemlje

za uzrast 10+

Najveći deo festivalskog programa čine upravo interaktivne postavke iz različitih naučnih oblasti. U Hali 3 posetioci će imati prilike da vide čak 30 postavki kroz koje će ih provesti više od 250 mladih naučnih komunikatora iz 30 naučnih institucija. Ovo je mesto gde će nauka doslovno moći da se vidi, pipne, omiriše i oseti.

Uvešćemo vas u čudesni svet mikroorganizama, moći ćete da pogledate svet kroz oči raznih omiljenih životinja, da vidite prave kosti žirafe, konja, bivola i drugih životinja.

Eksperimentisaćemo s fenomenima iz nano, mikro i makro sveta. Saznaćete da li biljke mogu da nas čuju i vide, kako drvo stari, i još mnogo, mnogo toga.

EPS Tesla zona

Hala 3a

za uzrast 10+

Ove godine smo specijalno ponosni na Tesla zonu, u okviru koje će se naši najradoznaliji posetioci susresti sa svojim omiljenim oblastima, kao što su fizika, robotika, elektrotehnika, muzička akustika, fizika zvuka i svetla i programiranje.

Sviraćemo na laserima i PVC cevima, pomeraćemo hologram svemirskog broda mislima.

Tu je i obavezna postavka o samom Tesli i njegovim najznačajnijim izumima, po kojoj je cela zona i dobila ime.

Naučno-fantastična bina

Hala 11

za uzrast 10+

Kad se spoje nauka i fantastika, dobije se reakcija u vidu spektakularnog naučnog performansa. Fizički i Laser-šou Univerziteta Lund iz Švedske u novom i unapređenom izdanju vraća se na Festival nauke, jer ste vi to tražili!

Pored naših gostiju Šveđana tu su i drugari iz Estonije, Francuske, Slovenije i Izraela, svi spremni da vas očaraju nastupima na nezaboravnoj naučno-fantastičnoj bini.

Ekspertinejdžeri

Hala 3, galerija

za uzrast 10+

Odabrani eksperti, a po godinama tinedžeri, sa svih strana Srbije, u ovoj zoni predstaviće nam radove uz obaveznu podršku svojih nastavnika i profesora. Ova zona je namenjena isključivo promociji nauke kroz predstavljanje rada osnovnih i srednjih škola.

Ekspertinejdžeri će svojim vršnjacima predstaviti postavke iz imunologije, biologije i optike, fizike i elektronike, ali i iz književnosti i likovne kulture.

Mala zona

Hala 3, prizemlje ispod galerije

za uzrast 7+

Naučne igraonice po meri svakog deteta s akcentom na najmlađe osmišljene su s idejom da vas obučimo kako biste ove prave pravcijate naučne eksperimente mogli slobodno da ponavljate u kućnim uslovima. Naši mali posetioci imaće priliku da razbude maštu i iskažu svoju kreativnost kroz jednostavne zadatke iz matematike, hemije, biologije.

Slagaćemo kocke, vezivati jedni drugima pertle, naučićemo šta je struja i imaćemo priliku da sviramo na voću i povrću.